Laparoskopik Cerrahi günümüzde kadın hastalıkları başta olmak üzere birçok cerrahi alanda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Halk arasında kapalı cerrahi olarak da bilinir. Hastanın daha kısa sürede iyileşmesi; diğer cerrahi yöntemlere kıyasla daha az ağrı hissetmesi gibi avantajlardan dolayı laparoskopik cerrahi hastalar tarafından tercih edilmektedir.

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi, vücut içindeki organlara minimal invaziv bir yaklaşımla ulaşmayı sağlayan bir cerrahi tekniktir. Bu yöntem, bir kamera ve özel cerrahi aletlerle donatılmış ince bir tüp olan laparoskop aracılığıyla gerçekleştirilir. Laparoskop, genellikle karın duvarına küçük kesiler veya delikler aracılığıyla yerleştirilir. İşlem sırasında cerrah, bir monitörde görüntülenen iç organları inceleyebilir ve cerrahi aletleri kullanarak ameliyat yapabilir.

Laparoskopik Cerrahi Nerelerde Kullanılır?

Laparoskopik cerrahi genellikle karın içi ve pelvik bölge hastalıklarının tanı, tedavisinde kullanılmaktadır.

  •  Jinekolojide laparoskopi: Kadın üreme sistemini etkileyen hastalıkların incelenmesi ve tedavisi
  • Gastroenterolojide laparoskopi: Sindirim sistemini etkileyen hastalıkların incelenmesi ve tedavisi
  • Ürolojide laparoskopi: Üriner sistemi etkileyen hastalıkların incelenmesi ve tedavisi

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

“Laparoskopik cerrahi nasıl uygulanır?” sorusu hastalar tarafından oldukça merak edilen konulardandır. Genel anestezi altında yapılması nedeniyle işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Laparoskopi sırasında cerrah karında bir ya da birden daha fazla küçük kesi açmaktadır. Bu kesiler, cerrahın laparoskopu, küçük cerrahi aletleri ve karın içine gaz pompalamak için kullanılan bir tüpü yerleştirmesine izin vermektedir. Bu işlem ile cerrahın incelenen bölgeyi net bir görüntü ile görmesi ve ameliyat etmesini kolaylaşmış olur. İşlem sonrası karın bölgesinden gaz verilir, kesiler dikişlerle kapatılır ve pansuman yapılır. Bir gece hastanede kalmanız gerekebilir ancak genellikle laparoskopi işleminin ardından aynı gün taburcu olabilirsiniz.

Laparoskopik Cerrahi Faydaları

Laparoskopik cerrahi faydaları nedeniyle oldukça fazla tercih edilen tanı ve tedavi yöntemidir. Laparoskopi faydaları;

Laparoskopik cerrahi, birçok avantaj sunan minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir. İşte laparoskopik cerrahinin faydaları:

  1. Daha Az Doku Hasarı: Laparoskopik cerrahi, daha küçük kesiler veya delikler kullanarak gerçekleştirildiği için geleneksel açık cerrahiden daha az doku hasarıyla sonuçlanır.
  2. Minimal İnvazivlik: Laparoskopik cerrahi, vücut dışında yapılan küçük kesilerle gerçekleştirilir, bu da hastanın iyileşme sürecini hızlandırabilir ve daha az ağrıya neden olabilir.
  3. Daha Az Kan Kaybı: Küçük kesiler veya delikler, kan damarlarına daha az zarar verir, bu da daha az kan kaybına neden olur.
  4. Daha Hızlı İyileşme Süreci: Daha az doku hasarı ve minimal invaziv yaklaşım, hastaların genellikle daha hızlı bir şekilde iyileşmelerine olanak tanır.
  5. Daha Az Ağrı ve Rahatsızlık: Küçük kesiler veya delikler, postoperatif ağrı ve rahatsızlığı azaltabilir, bu da hastanın daha konforlu bir iyileşme süreci geçirmesine katkıda bulunabilir.
  6. Daha Kısa Hastane Yatış Süresi: Laparoskopik cerrahi genellikle hastane yatış süresini kısaltabilir. Hastalar, geleneksel cerrahiden daha kısa sürede taburcu edilebilir.
  7. Daha İyi Kozmetik Sonuçlar: Laparoskopik cerrahi, küçük kesiler veya delikler kullanarak yapıldığı için genellikle daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilir.
  8. Daha İyi Manevra Yeteneği: Laparoskopik cerrahi, cerraha daha iyi manevra yeteneği sağlar, bu da hassas işlemlerin daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır.
  9. Daha Az Enfeksiyon Riski: Laparoskopik cerrahi, daha az açık alanın olması nedeniyle enfeksiyon riskini azaltabilir.

Laparoskopik cerrahi, birçok farklı cerrahi alanında kullanılabilecek bir yöntemdir, ancak her durumun benzersiz olduğunu ve cerrahi seçeneklerin doktor tarafından bireysel duruma göre belirlenmesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

Şeklindedir. Örneğin geleneksel cerrahi ile yapılan rahim alma (histerektomi) ameliyatında iyileşme süreciniz 4 ile 6 hafta arasında olacakken; Laparoskopik rahim alma ameliyatı ile iyileşme süreciniz 2 ile 4 hafta arasında olacaktır.

Laparoskopik Ameliyat Sonrası

Laparoskopik ameliyat sonrasında, hastaneden taburcu edilmeden önce birkaç saat gözlem altında tutulmanız gerekebilir. Solunum ve kalp atış hızınız gibi hayati belirtileriniz yakından izlenecektir. Hastane personeli ayrıca anesteziye ya da ameliyata karşı herhangi bir olumsuz reaksiyon olup olmadığını kontrol edecek ve ayrıca uzun süreli kanama durumunuzu gözlemleyecektir.

Ameliyat sonrası hastaneden çıkışınız şu durumlar göz önünde bulundurularak değişiklik gösterebilir:

  • Genel fiziksel durumunuz
  • Kullanılan anestezi türü
  • Vücudunuzun ameliyata tepkisi.

Bazı durumlarda, bir gece hastanede kalmanız gerekebilir.

Laparoskopi ameliyatının ilerleyen günlerinde kesi yapılan bölgelerde orta derecede ağrı ve zonklama hissedebilirsiniz. Herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık birkaç gün içinde düzelmelidir. Laparoskopik cerrahi uygulayan jinekolojik onkoloji uzmanınız; ağrıyı hafifletmek için ilaç reçete edebilir.

İşleminizden sonra omuz ağrısı olması da yaygındır. Vücutta oluşan ağrı, genellikle cerrahi aletler için bir çalışma alanı oluşturmak amacıyla karnınızı şişirmek için kullanılan karbondioksit gazının bir sonucudur. Gaz, omzunuzla sinirleri paylaşan diyaframınızı tahriş edebilir. Aynı zamanda karın bölgenizde biraz şişkinliğe neden olabilir. Rahatsızlık birkaç gün içinde geçmelidir.

Genellikle bir hafta içinde tüm normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Laparoskopiden yaklaşık iki hafta sonra doktorunuzla bir takip randevusuna gitmeniz gerekecektir.

Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabı ve daha sorunsuz bir iyileşme süreci sağlamak için yapmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Kan pıhtılaşması riskinizi azaltmak için mümkün olan en kısa sürede hafif aktiviteye başlamalısınız.
  • Normalde uyuduğunuzdan daha fazla uyumalısınız.
  • Bol giysiler giymelisiniz; kesi açılan bölgenin dar kıyafetlerle sıkıştırılmaması gerekmektedir.

Doç. Dr. Derman Başaran

Herhangi bir sorunuz mu var?

0312 466 28 28

Kategoriler

Laparoskopik Cerrahi Hakkında
Laparoskopik Cerrahi hangi hastalıkların tedavisinde tercih edilir?
Jinekolojide Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Jinekoloji Ankara Hakkında

Detaylı Bilgi Almak İster misiniz ?